Sese Faydalý Bitkiler

Öksürük Otu:
 

     Yöresel olarak farfaraotu, kavalak, sulandýkotu adlarýyla da anýlýr. Hemen hemen kokusuz ve acý lezzetlidir. Glikozit içermektedir. Bitkinin, kýþ stoku için toplayacaðýmýz organý çiçekleridir. Balgam söktürücü ve daðýtýcý özellikleri ile; bronþit, gýrtlak ve aðýz boþluðu nezlesi, bronþiyal astým ve hatta baþlangýç dönemindeki akciðer tüberkülozunda büyük bir baþarýyla kullanýlabilir. Uzun süreli öksürüklerde ve ýzdýrap verici ses kýsýklýklarýnda, gün boyunca sýk sýk balla tatlandýrýlmýþ öksürükotu çayý içilebilir.

     Mayýsta, üstleri yeþil ve altlarý gümüþ rengindeki keçeli yapraklarý çýkmaya baþladýðýnda, C vitamini içerdikleri için, çorbalarda ve maydanoz yerine ilkbahar salatalarýnda kul-lanýlabilir.

    Öksürükotu çiçek veya yaprak buðusu, krizli ve boðucu soluk alma zorluklarý ile birlikte görülen kronik bronþitlerde gün boyunca pek çok kere solunabilir. Kýsa sürede rahatlama görülecektir. Astým rahatsýzlýklarýnda, sürekli bronþitlerde ve sigaranýn zararlarýnda, ilkbaharda bitkinin taze sýkýlmýþ özsuyundan bir tatlý kaþýðý, bir tas et suyuna veya sýcak süte karýþtýrýlarak alýndýðýnda önemli yardýmlar saðlar.

     Buðu Tedavisi, Buhar Kompresi: Bir yemek kaþýðý dolusu çiçek yaprak karýþýmý haþlanýr ve buðusu bir örtünün altýnda solunur. Gün boyunca yinelenmelidir. 

     Öksürük Çayý: Eðer balgam söktürücü bir öksürük çayý hazýrlamak isteniliyorsa öksürükotu yapraklarý ve çiçekleri, sinirliot yapraklarý ile birlikte, ince kýyýlmýþ olarak, eþit oranda harmanlanýr. Bu karýþýmdan bir tatlý kaþýðý dolusu bitki, orta boy bir su bardaðý dolusu suyla kaynatýlýr ve 45 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu çaydan günde 3 bardak içilebilir. Sýcak olarak ve balla tatlandýrýlarak tüketilir.

Akasya:

     Etkin olduðu hastalýklar; soðuk algýnlýðý ve astým þikayetlerine karþýn sürgün dallarý kaynatýlarak banyosu yapýlabilir. Kullaným þekli;4 bardak suya 20-30 gr. yaprak konularak kaynatýlýp, süzülmesinden sonra günde 2 çay bardaðý içilmesidir.

Adaçayý:

     Etkin olduðu hastalýklar; aþýrý terlemeler, anjin, bronþit, astým, damar sertliði, ruhsal bitkinliktir.  Adaçayý organizmanýn ifrazat fonksiyonlarýný çok iyi düzenleyici bir bitkidir. Grip ve nezle salgýnlarýnda, oturduðunuz odada adaçayýný kekikle beraber kaynatarak odayý dezenfekte edebilirsiniz. Kullaným þekli; 4 bardak suya 80 gr. konularak kaynatýlýr. 5 dakika demlendirilir. Günde üç kere birer bardak içilir.

Aksöðüt: 

     Etkin olduðu hastalýklar; grip ve soðuk algýnlýðý. Aspirin söðüt kabuðundan icat edilmiþtir. Japonlar hassas çelik kalýplarý söðüt yapraðýnýn suyunda sulamaktadýrlar.

     Kullaným þekli; 0,5 lt. suya 50 gr. kurutulmuþ kabuk konularak on dakika kaynatýlýr. Yemeklerden önce günde üç kere içilir. Yatmadan bir saat önce 1 su bardaðý da içilebilir.

Ahududu:  

     Etkin olduðu hastalýklar; bronþit, anjin, faranjit, zatürree. Kullaným þekli; 1 bardak kaynar suya 3 – 4 yaprak konularak on dakika demlendirilir. Günde üç kere birer bardak içilir.

Keçiboynuzu:

     Orta büyüklükte 6 – 7 keçiboynuzunu soðuk su ile yýkayýn. Daha sonra küçük küçük kýrarak, kaynamakta olan yarým litre suyun içine atýn. Hafif ateþte 7-8 dakika kaynatýn. Soðuduktan sonra süzerek suyunu cam þiþeye doldurun. Her sabah, kahvaltý arasýnda ve akþam yemeðinden önce bir çay bardaðý için. Yarým litre olarak hazýrladýðýnýz keçiboynuzu suyu üç gün buzdolabýnda bozulmadan korunabilir. Her üç günde bir, taze olarak hazýrlamanýz gerekecektir.

Nefes darlýðýna mucize çözüm;

     Hiç ara vermeden 20 gün uygulayýn. 20 gün tamamlandýktan sonra ayný þekilde hiç ara vermeden 15 gün devam edin. 15 günlük kürü uygularken bir çay bardaðý içerisine bir küçük çay kaþýðý bal ilave edip karýþtýrýn ve sabah kahvaltýnýz arasýnda ve de akþam yemeðinden önce birer çay bardaðý için. Bir çay kaþýðýndan fazla bal katmayýn. Keçiboynuzu kürünü uygularken sabah kahvaltýnýzda ayrýca bal tüketmeyin.

Gözotu:

     Gözotu bitkisinin çayý hazýrlanýp

, burun deliklerine çekilmesiyle burun içindeki poliplerde küçülme olduðu bilinir.

     Ýltihap önleyici, dokularý sýkýþtýrýcý ve saðlamlaþtýrýcý bir etkisi vardýr. Gözotu, tüm yumuþak doku (mukoza) problemlerinde kullanýlacak çok deðerli bir bitkidir. Ýltihap önleyici ve mukozayý saðlamlaþtýrýcý özelliklerinin bir arada oluþu onu önemli kýlar.

     Ýçten kullanýmda nezle, tahriþ, sinüzit iltihabý ve öteki birikimli (týkanmalý) rahatsýzlýklarda etkilidir. Gözotu çayý, öksürük ve ses kýsýklýðýna karþý da gargaralar eþliðinde içilerek baþarýyla kullanýlabilir.

     Kullaným þekli; yarým veya bir tatlý kaþýðý ince  kýyýlmýþ bitki, orta boy bir su bardaðý dolusu soðuk suya eklenir. Hafif ýsýda kaynama derecesine kadar ýsýtýlýr ve 1-2 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiþ çay soðutulmadan içilir.

( Sistem yayýncýlýktan çýkan ” ses teknikleri ” kitabýmdamn alýntýdýr. )

Share