Neden Her Ýnsanýn Sesi Farklýdýr ?

Ýnsan sesi, daha doðrusu insan konuþmasý oluþurken katkýda bulunan o kadar çok þey vardýr ki, bunlar bir araya gelince iki insanýn konuþmasýnýn ayný olma ihtimali yok denecek kadar azdýr. Hatta her bireyin konuþmasý o kadar kendine özgüdür ki, telefonda sesin alttan ve üstten belirli frekanslarý yok edilmesine
raðmen

cialis uk

, açar açmaz ‘merhaba’ deyiþinden karþýmýzdaki kiþiyi
tanýyabiliriz.

Sesimizin oluþmasýnýn ana nedeni þüphesiz ses tellerimizdir. Ses tellerinin boyu sesimizin kalýnlýðýný belirler. Ne kadar uzun-salar ses o kadar ince çýkar. Kadýnlarýn erkeklere göre avantajla-I n ses tellerinin daha uzun olmalarýdýr. Tabii ki ses tellerimiz se-I simizin týnýsýný tek baþlarýna belirleyemezler. Dudaðýmýz, diþle-P rimiz, dilimiz olmasaydý ortaya anlaþýlmaz rahatsýz edici bir gürültü çýkardý.

Konuþurken nefes veririz. Bu nefes konuþmanýn karakteristiðini etkileyen en az 11 noktadan geçer. Ayrýca kiþinin karakteri, havanýn akýþý ve hýzý, aðýz ve dudak yapýsý da konuþmada etkin faktörlerdir. Ancak tüm konuþma olayýnýn organizatörü beyindeki bir bölgedir. Burada düþüncenin ana yapýsý oluþturulur, kulak ve gözlerden gelen sinyallerle birleþtirilir ve boðaza sinyal olarak gönderilir.

Hayvanlarda ise beyinde böyle bir bölge yoktur. Bazý papaðan, muhabbet kuþu hatta karga türlerinin konuþmalarý onlarýn ezberleme ve tekrar edebilme yetenekleridir. Bilinçli bir konuþma söz konusu deðildir. Genetik olarak insana en yakýn olan þempanzelerin bile dil ve damak yapýlarý nedeni ile insan gibi konuþmalarý mümkün deðildir.
Dünyanýn dört bir yanýnda farklý lisanlar konuþuluyor ama tüm bu insanlar aðýzlarýnda benzer sesler çýkarýyorlar. Her iki dudaklarý ile ‘P’ ve ‘B’, dudak ve diþleri ile ‘F’ ve ‘V, dilin ön kýsmý ile ‘T’ ve ‘D’, dilin arka kýsmý ile de ‘K’ ve ‘G’ seslerini çýkarýyorlar.

Dilin ilk insanlarda, iþbirliði daha doðrusu kültür ve bilgileri gelecek nesillere aktarma ihtiyacýndan doðduðu sanýlýyor. Günümüze kadar altý bin dil geliþtirilmiþ. Dünyadaki bütün dillerin tek ortak yaný, en çok kullanýlan kelimelerin daha az sayýda harfle yazýlmalarýdýr. Altay dilleri ailesine giren Türkçe’mizde bazý ilginç özellikler var. Bir kere cisimleri diþi ve erkek olarak ayýrmýyoruz, ses uyumu var ve bir ad veya fiil kökünden deðiþik eklerle yeni kelimeler türetebiliyoruz.
Ýnsan yüzündeki kaþ, göz, burun, aðýz ve diðer þekillerin çok az fark göstermelerine raðmen hepsi birleþince nasýl bir insan diðerine benzemiyorsa, oluþumunda katkýda bulunan þeylerin çeþitliliði açýsýndan konuþmamýz da öyledir

Share